Een programma waarin het contrapuntisch meesterschap van Johann Sebastian Bach centraal staat: met muziek van Bach zelf, waaronder Preludes en Fuga's uit Das wohltemperierte Klavier, en muziek geïnspireerd door Bach.

De tintelende eenvoud van de piano, in vaardige handen van Julien Libeer, contrasteert met het rijke klankweefsel van de vocale werken. Of hoe een rationele techniek zo diep kan ontroeren.


Het oeroude contrapunt had en heeft een enorm bepalende impact op de identiteit, persoonlijkheid en expressie van de Westerse muziek. Ze maakte klassieke muziek rijker en gelaagder, en bloeide helemaal open dankzij het virtuose vakmanschap van Johann Sebastian Bach.

Fuga, canon, imitatie: geen enkele techniek van contrapunt was hem vreemd. De rimpelingen die zijn werk in de muziek veroorzaakten, deinen uit over de eeuwen heen en beïnvloeden zowat alle muziek die na hem geschreven werd - tot zelfs de jazz.

Een eerbetoon dus aan contrapunt: de kunst om met iets zo vluchtig als klank een hecht weefsel te creëren waarin melodie en harmonie haast tastbaar verdichten, is vandaag nog steeds ‘alive and kicking’ - met dank aan grootmeester Johann Sebastian Bach.

Programma

Johann Sebastian Bach
Prelude and Fugue in C Major, BWV 846
Komm, Jesu, Komm, BWV 229
Prelude and Fugue in B-Flat Minor, BWV 867: Prelude
Prelude and Fugue in A Minor, BWV 865
Prelude and Fugue in C-Sharp Minor, BWV 849
Prelude and Fugue in D Major, BWV 850

Felix Mendelssohn
Mitten wir in Leben sind, op. 23, No. 3

Johannes Brahms
Zwei Motetten, op. 74: I. Warum ist das Licht gegeben

Knut Nystedt
Immortal Bach

Sven David Sandström
Fürchte dich nicht

met de steun van Beside Tax Shelter & Belgische Taxshelter

praktisch

IN HET KADER VAN:
Bach Academie Brugge 2023

🎫 TICKETS:
€29 > €15
Onderdeel van Weekendpas Bach Academie 23

📍 LOCATIE:
Concertgebouw Brugge
't Zand 34, 8000 Brugge

🗺️ zo bereik je het Concertgebouw

koop tickets