Gertrude Van de Perre, collectiemedewerker Muntpunt, selecteerde deze bijzondere boeken waarin wandelen, bezinnen en op tocht gaan centraal staan.

👉 lees het interview met Gertrude Van de Perre

👉 ontdek ook de Muntpunt Tipcollectie “Wandelen doet wonderen” (nu al online of vanaf 15/09 bij Muntpunt)

Wanderlust, een filosofische geschiedenis van het wandelen; Rebecca Solnit
Een beschouwing over lopende en wandelende mensen door de geschiedenis heen. Met aandacht voor de wandelrevolutie die in de achttiende eeuw begon met een nieuwe liefde voor de natuur, maar ook de eigen ervaringen en die van vrienden, op een heerlijk herkenbaar amateuristisch niveau.

Mindful wandelen, bestemmingen voor moderne pelgrims (e-book); Clare Gogerty
Dit boek combineert inspiratie met nuttige tips om innerlijke rust te vinden tijdens wandeltochten. De auteur moedigt je aan om uit je dagelijkse routine te stappen en een pad te volgen dat persoonlijke betekenis brengt

De grote vertraging, de herontdekking van het wandelen; Marije Ligthart, Paul Verhaeghe
Acht filosofen, wetenschappers en schrijvers geven hun persoonlijke kijk op wandelen en dan specifiek tijdens de eerste lockdown in 2020.

De groef, een wandeling (in de reeks Terloops); Maartje Wortel
Jarenlang loopt de auteur dagelijks met een vriendin in het Oosterpark in Amsterdam. Maar als die verhuist, verliest ze haar houvast en moet ze op zoek naar een nieuw ritme en levensinvulling.

Wandelen, op zoek naar de verloren natuur; Henry David Thoreau
Essay door de Amerikaanse natuurfilosoof en dichter (1817-1862) over het wandelen door de vrije natuur, heilzaam voor zowel lichaam als geest.
👉 Lees ook de recensie op Klara.be en in de Groene Amsterdammer

Weg naar Compostela; Arnout Hauben, Steven Crombez
Honderd dagen lang was Arnout Hauben op pelgrimstocht tussen Schaarbeek en Compostela. Op zijn weg maakte hij kennis met talrijke onbekenden, er waren luchtige ontmoetingen, vrolijke en grappige, maar ook leerrijke, droevige of ronduit dramatische.

Ik dus naar Compostela: jong geweld op zoek naar een uitweg; Phara De Aguirre, Stefaan Vermeulen
Oikoten is een organisatie die al dertig jaar probleemjongeren meeneemt op voettochten naar onder andere Santiago de Compostela. Dit boek bundelt dertig levensverhalen van deelnemers, met commentaar van hun ouders, begeleiders, jeugdrechters etc.

Info concert