Johannes Brahms is een icoon. Zeg Johannes, en je weet dat het om Brahms gaat. De opvolger van Beethoven, de sobere man die ernst hoog in het vaandel droeg, voorvechter van de klassieke tradities, innige vriend van de Schumanns.

Maar hoe goed kennen we Brahms echt? Hoe dicht laat hij ons bij zich komen in zijn muziek? Wij gaan op zoek naar de mens Brahms, in zijn Requiem en in de muziek van zijn mentor en goede vriend Robert Schumann.


De dood van zijn naasten tekende Brahms - maar zorgden ook voor één van zijn mooiste werken. Gebogen over zijn schrijftafel, vol verdriet om zijn verlies, wilde Brahms toch muziek schrijven die houvast zou bieden: hoop voor de nabestaanden, troost voor de levenden - en geen sombere treurmars voor de doden.

Aanvankelijk titelde hij zijn compositie dan ook Ein Menschliches Requiem. De monumentale compositie voor orkest en koor die Ein Deutsches Requiem uiteindelijk werd, staat ver van dat intieme begin. Maar Brahms vergat zijn opzet niet: hij maakte zelf een versie voor 4-handig piano, soli en koor: transparant, intiem, kleurrijk en vooral heel persoonlijk.

Op zoek naar de mens Brahms, weven we tussen de delen van het Requiem herinneringen aan zijn kindertijd en zijn goede vriend Schumann. Die laatste bundelde in Kinderszenen verschillende kleinere werkjes die hem nauw aan het hart lagen, en waarin hij zelf vol heimwee terugdacht aan zijn eigen kindertijd.

Programma

Johannes Brahms, Ein deutsches Requiem, op. 45
Robert Schumann, Kinderszenen, op. 15 (selectie)

Kinderszenen, IV. Bittendes Kind
Ein deutsches Requiem, I. Selig sind, die da Leid tragen
Kinderszenen, VIII. Am Kamin
Ein deutsches Requiem, II. Denn alles Fleisch, es ist wie Gras
Kinderszenen, XII. Kind Im Einschlummern
Ein deutsches Requiem, III. Herr, Iehre doch mich
Kinderszenen, XIII. Der Dichter spricht
Ein deutsches Requiem, IV. Wie lieblich sind deine Wohnungen
Kinderszenen, X. Fast zu ernst
Ein deutsches Requiem, V. Ihr habt nun Traurigkeit
Kinderszenen, I. Von fremden Ländern und Menschen
Ein deutsches Requiem, VI. Denn wir haben hie keine bleibende Statt
Kinderszenen, VII. Träumerei
Ein deutsches Requiem, VII. Selig sind die Toten

Kom, kom wat dichter: daar zit hij, in zijn werkkamer. Kijk over zijn schouder - waar werkt hij zo intens aan? Waarom die droeve blik in zijn jonge ogen? Eerst zijn moeder, dan zijn goede vriend en mentor Robert Schumann: hij verloor twee dierbaren...

ontdek meer

podcast

Bart Van Reyn over de kracht en ontroering van Brahms' Ein deutsches Requiem.

beluister de podcast

teksten

De tekst van Ein deutsches Requiem, origineel & vertaald.

download vertaalde teksten

toelichting

De 'Londense' pianoversie van Ein deutsches Requiem is een zelfstandige, meer intieme compositie waarin de tekst en het koor prominent aanwezig zijn.

lees meer over het requiem

praktisch

binnenkort meer info