Mechelen viert dit jaar één van zijn vele roemrijke zonen: componist Philippus de Monte - ook wel gekend als Prins van de Muziek. Vijfhonderd jaar na zijn geboorte viert Lunalia, het Festival van Vlaanderen Mechelen, de ‘laatste der Vlaamse Polyfonisten’.

‘Sent by him to mr. Wm Byrd, 1583’.
Dat is de notitie die te lezen staat op een oud handschrift van de Monte’s achtstemmige motet Super flumina Babylonis, gezet op de eerste drie verzen van Psalm 137.

In het manuscript volgt nog een ander achtstemmig motet, dat de volgende verzen van de psalm gebruikt: Quomodo cantabimus. Hier luidt het bijschrift: ‘This Piece was made by Mr Wm Byrd, to send on to Mr Philip de Monte, 1584’.


Een ontroerende muzikale briefwisseling dus, die ontstond toen de Monte in het gevolg van Filips II naar Engeland reisde en er in contact kwam met de muzikale familie Byrd. William Byrd was toen nog een jongeman van vijftien jaar, maar ontving 30 jaar later de Monte’s manuscript van Super flumina Babylonis. De parallel tussen de verbannen Joden en de precaire situatie van Byrd als katholiek in het anglicaanse Engeland was een duidelijk teken van solidariteit.

Een jaar later antwoordde Byrd met Quomodo cantabimus: een motet vol melancholie en complexe vaardigheden. ‘If I forget thee, Jerusalem, let my right hand forget her cunning’.

Programma

Philippus de Monte
Super Flumina Babylonis

William Byrd
Quomodo cantabimus / Ye Sacred Muses

Stephen Wilkinson
The Garden

Charles Tessier
Air espagnol: No ay en la tierra

John Dowland
Flow My Tears / Can She Excuse My Wrongs

Ralph Vaughan Williams
Mass in G Minor

ontdek meer

De Monte Distorted

Twee zangers en drie gitaristen presenteren gemaskerd het project SUB†ILIOR. De Monte distorted... én incognito. Een sonoor avontuur met als uitgangspunt het Requiem van Philippus de Monte.

bekijk de video

praktisch

🎟️🎫 €20> €12

Podium: Sint-Rombautskathedraal

Locatie: Onder-den-toren 12 | 2800 Mechelen
Telefoon: +32 15 29 76 53
Online: www.lunalia.be

koop tickets