Edvard Grieg – Peer Gynt, op. 23

Met Peer Gynt schreef Hendrik Ibsen een sociale satire op wat hij ‘de zelfgenoegzame en bekrompen Noorse mentaliteit’ noemde, vermomd in een folkloristisch sprookje. Ibsen schetste in het stuk het leven van de egoïstische Peer Gynt, een brokkenmaker die een spoor van vernieling en gebroken harten achter zich laat en zijn verantwoordelijkheid steeds ontvlucht, maar aan het eind van zijn leven toch in de armen van zijn geliefde Solveig kan sterven.

Ibsen vroeg zijn vriend Edvard Grieg om muziek bij het verhaal te componeren, maar die voelde aanvankelijk niet veel voor de figuur van Peer Gynt. Toen hij in 1874 eindelijk overstag ging, schreef hij niet alleen muziek – hij schreef geschiedenis. Want vanaf de première was de muziek een hit, en dat is die nog steeds.

Grieg vormde het verhaal van de nare Peer Gynt om tot een muzikale kaskraker en publiekslieveling. De vele Noorse folklore invloeden en onverwachte instrumenten maken het werk toegankelijk, maar het is vooral het meesterschap van Grieg dat door de muziek het sprookje voor onze ogen én oren tot leven wekt.

Stéphane Denève

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

Concertgebouw - ’t Zand 34, 8000 Brugge | +32 70 22 12 12