Johannes Brahms is een icoon. Zeg Johannes, en je weet dat het om Brahms gaat. De opvolger van Beethoven, de sobere man die ernst hoog in het vaandel droeg, voorvechter van de klassieke tradities, innige vriend van de Schumanns. Maar hoe goed kennen we Brahms echt? Hoe dicht laat hij ons bij zich komen in zijn muziek? Wij gaan op zoek naar de mens Brahms, in zijn Ein deutschces Requiem en in de muziek van zijn mentor en goede vriend Robert Schumann.

Bekijk dit concert op Podium 19.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal dat je kan bekijken op

Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Meer info op www.podium19.be.

concert opgenomen in Flagey op 21 januari 2021
in samenwerking met Evil Penguin TV
met de steun van de Belgische Taxshelter & Belga Films Fund

De dood van zijn naasten tekende Brahms - maar zorgden ook voor één van zijn mooiste werken. Gebogen over zijn schrijftafel, vol verdriet om zijn verlies, wilde Brahms toch muziek schrijven die houvast zou bieden: hoop voor de nabestaanden, troost voor de levenden - en geen sombere treurmars voor de doden.

Aanvankelijk titelde hij zijn compositie dan ook Ein Menschliches Requiem. De monumentale compositie voor orkest en koor die Ein Deutsches Requiem uiteindelijk werd, staat ver van dat intieme begin. Maar Brahms vergat zijn opzet niet: hij maakte zelf een versie voor 4-handig piano, soli en koor: transparant, intiem, kleurrijk en vooral heel persoonlijk.

Op zoek naar de mens Brahms, weven we tussen de delen van het Requiem herinneringen aan zijn kindertijd en zijn goede vriend Schumann. Die laatste bundelde in Kinderszenen verschillende kleinere werkjes die hem nauw aan het hart lagen, en waarin hij zelf vol heimwee terugdacht aan zijn eigen kindertijd.

ontdek meer

podcast

Bart Van Reyn over de kracht en ontroering van Brahms' Ein deutsches Requiem

beluister de podcast

teksten

De tekst van Ein deutsches Requiem, origineel & vertaald.

download vertaalde teksten

toelichting

De 'Londense' pianoversie van Ein deutsches Requiem is een zelfstandige, meer intieme compositie waarin de tekst en het koor prominent aanwezig zijn.

lees meer over het requiem