Magnus Lindberg – Two Episodes (2016)
Ludwig van Beethoven – Symfonie nr. 9 in d, op. 125
concert zonder pauze
download: tekst & vertaling 'Ode an die Freude'
19:30 Meet The Artist: Stéphane Denève (ENG)
19:30 Music Talk: Hendrik Vos (NL)
19:30 Plus Talk: Els Hertogen, 11.11.11 (NL)

Beethoven was ervan overtuigd dat de kracht van muziek verandering en revolutie kon ontketenen. Hij gaf zelf het voorbeeld, en brak als componist met de heersende conventies en traditionele normen: met Beethoven kreeg muzikale creatie een nieuwe sociale betekenis, en werd muziek verbonden met maatschappelijke verhoudingen.

De 9de Symfonie is zo een meesterwerk dat het genie en de levensvisie van Beethoven verenigt. Het werk betekende een radicale breuk met het verleden – de lengte, het introduceren van een koor en vocale solisten. Maar het meest revolutionaire was het fundamentele gedachtegoed van de compositie. De strofen die Beethoven koos uit Friedrich von Schillers gedicht ‘Ode an die Freude’ verraadden zijn ethische idealen: het idee van menselijke solidariteit en universele broederschap. Hier horen we over de eeuwen heen Beethovens persoonlijke gevoelens en ideeën, met als doel zijn publiek te overtuigen en te louteren.

Magnus Lindberg kreeg in 2016 de eer – of uitdaging! – om een nieuw werk te componeren als opening voor De Negende. “Als ik één componist moest kiezen zou het Beethoven zijn. Hij is nog steeds het ultieme voorbeeld voor wat het betekend een eigentijdse componist te zijn.”

Stéphane Denève

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

Menna Cazel, sopraan

Annika Schlicht, alt

Bernhard Berchtold, tenor

Brian Mulligan, bas

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

Vlaams Radiokoor

Lees alles over het Radiokoor, onze rijke geschiedenis en maak kennis met onze zangers.

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

www.flagey.be