De Pietà. Is er een meer iconisch, meer universeel beeld denkbaar dan dat van een moeder, beschermend en liefdevol gebogen over het dode kind in haar armen? Muziek uit de renaissance en de barok combineert naadloos met hedendaagse werken, en spint over de eeuwen heen één rode draad: hoe, in de menselijke zoektocht naar verbondenheid met het goddelijke, Maria - de oermoeder - als ultieme verlosser het symbool wordt van onvoorwaardelijke liefde.


De Pietà, een klassiek beeld uit de christelijke kunst, toont de maagd Maria in een sobere omgeving zonder afleiding, met de armen om een volwassen Jezus op haar schoot: op het dode lichaam zijn de wonden van zijn kruisiging nog vers, het hoofd hangt levenloos achterover. Een rauw en intens beeld, dat echter niet alleen verdriet en verlies voorstelt. Het herinnert ons ook aan de oerliefde van een moeder voor haar kind, aan de kracht en verlossing die in haar verscholen zit.

De rustige, langzame en bijna sacrale muziek van de Slowaakse Vladimir Godar slaat moeiteloos de brug tussen de polyfonie van Giaches de Wert, het sprankelende Stabat Mater van Vivaldi en de door diep geloof geïnspireerde composities van hedendaagse meesters zoals Arvo Pärt en James MacMillan. Het ultieme drama van een moeder die haar kind verliest krijgt een diepere betekenis in al deze muziek - de bittere droefheid komt hand in hand met hoop op aanvaarding en het ervaren van absolute liefde.

Programma

Antonio Vivaldi
Stabat Mater, RV 621
(Eva Zaïcik, mezzosopraan)

Arvo Pärt
Magnificat

James MacMillan
Strathclyde Motets: O Radiant Dawn / A Child's Prayer

Giaches de Wert
Vox In Rama

Vladimír Godár
Maykomashmalon
(Elly Aerden, vocals)

Vladimír Godár
Ecce puer / Dormi, Jesu
(Griet De Geyter, sopraan)

Jan Dismas Zelenka
Miserere in C Minor, Psalm 50, ZWV 57
(Griet De Geyter, sopraan)

met de steun van Beside Tax Shelter en de Belgische Taxshelter

Alle content op je telefoon? Klik hier!

ontdek meer

toelichting

Verdiep je in de muziek met de programmatoelichting van Aurélie Walschaert.

lees de toelichting

podcast

Bart Van Reyn vertelt over Pietà: we vinden troost, geborgenheid en muzikaal meesterschap.

beluister

leeslijst

Het bewenen van Christus, het verlies van een kind… Hoe is zoiets te vatten in woorden? Muntpunt stelde voor de Pietà-concertreeks een verstillende leeslijst samen.

ontdek de leeslijst

praktisch

🎫 TICKETS
€26 > €13

📍 SINT-QUINTINUS KATHEDRAAL
Vismarkt, 3500 Hasselt

koop tickets