Het Radiokoor verdiept zich vanaf seizoen 21-22 samen met muziekdirecteur Bart Van Reyn en ensemble Il Gardellino in de oude muziek: de Ars Perfecta, geraffineerde fijnproeverskunst tussen mystiek en drama.

ontdek hier alle ars perfecta concerten

“Vlaanderen staat al enkele decennia aan de top van de oude muziekbeweging, met ensembles en dirigenten die wereldwijde faam genieten, en ook het publiek is intussen fijnproever. Bach op moderne instrumenten behoort in deze contreien tot het verleden, en daarmee spelen we een voortrekkersrol.”
- bart van reyn, muziekdirecteur

Bij de herontdekking en waardering van die oude muziek speelde de voorganger van het Radiokoor een belangrijke rol: in 1939 waren zij het die deze discipline, toen nog erg nieuw, van onder het stof haalden. Tal van oude partituren werden opgediept en voor het eerst opnieuw uitgevoerd. Naast klassiekers als Monteverdi hoorde daar ook de 15de en 16de-eeuwse a capella muziek van de Vlaamse polyfonisten bij, zoals Orlandus Lassus en Jacob Obrecht.

“Als deel van de volgende groep dirigenten die het kostbare erfgoed van de gouden generatie wil voortzetten, kijk ik ernaar uit om met het Radiokoor een actieve rol op te nemen in de oude muziek. En met Il Gardellino hebben we een fantastische partner gevonden om erg boeiende projecten te creëren.”
- bart van reyn, muziekdirecteur

Il Gardellino werd opgericht in 1988, door Marcel Ponseele en Jan De Winne. Het barokorkest blijft inhoudelijk herzien en vernieuwen, met grondig onderzoek naar de historische achtergrond van de werken die ze brengen.

Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek: Marcel Ponseele [hobo], Jan De Winne [traverso], Christophe Robert, Mayumi Hirasaki, Joanna Huszsca [viool], Kaat De Cock en Ingrid Bourgeois [altviool], Emmanuel Balssa en Ira Givol [cello], Frank Coppieters [contrabas], Kris Verhelst, Guy Penson en Bart Naessens [klavecimbel].

lees meer over Il Gardellino

Info concert