Met het klassieke bijbelverhaal als ruggengraat componeerde Bach eerst de zanglijnen voor zijn Weihnachtsoratorium, die een kerstfilm avant la lettre tot leven brengen. Helemaal origineel was hij trouwens niet: hij recycleerde composities die hij eerder voor een verjaardag of andere feestelijke gebeurtenis schreef - en gaf ze zo een ticket voor de eeuwigheid.

In zes delen neemt Bach ons als meester-verteller mee van eerste kerstdag tot driekoningen. De delen horen bij elkaar, maar waren niet bedoeld om na elkaar uit te voeren: Bach componeerde ze om tijdens de diensten in de kerstperiode, zes dagen lang, uit te voeren. Wij maken voor dit concert een selectie: delen 1, 2, 3 en 6 laten de verhaallijn mooi doorlopen, en zorgen samen voor een feestelijke kerst in al zijn glorie.

“Ik heb heel vaak zelf ervaren hoe vele mensen in Duitsland naar Kerstmis toeleven met het Weihnachtsoratorium: als hoopvolle soundtrack die licht in de duisternis van de decemberdagen brengt. Dat gevoel wil ik zeker overbrengen aan ons publiek.” Bart Van Reyn, muziekdirecteur

Weihnachtsoratorium, BWV 248

praktisch