23.02.2016

Bernard Haitink dirigeert Vlaams Radio Koor

Op 27 februari keert het Vlaams Radio Koor voor de derde keer dit seizoen terug naar Amsterdam. Met de Nederlandse collega's van het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest presenteren zij een wel heel bijzondere samenwerking: de Negende van Bruckner met topsolisten Sally Matthews, Karen Cargill, Mark Padmore en Gerd Grochowski onder leiding van de wereldvermaarde dirigent Bernard Haitink in het iconische Concertgebouw.

Na Rachmaninov’s Kolokola en Skrjabin’s Mysterium zal het Vlaams Radio Koor zich nu storten op een programma rond het Te Deum en de kolossale Negende Symfonie van Bruckner. De componist was de zeventig voorbij toen hij worstelde met de finale van zijn Negende Symfonie. In een laatste poging om het werk niet onvoltooid achter te laten, spiegelde Bruckner zich aan Beethoven: “Laat mijn Te Deum dan maar de finale van de Negende zijn”. Bernard Haitink gelooft niet in de recente pogingen om de finale van de Negende te voltooien. Hij gaat evenmin in op Bruckners halfslachtige suggestie. Hij begínt met de geloofsbelijdenis van de componist. En hij eindigt met de diepste zielenworsteling: het Adagio dat Bruckner niet overleefde.

Alain de Ley, artistiek verantwoordelijke Vlaams Radio Koor: “Deze week vervoegen we terug onze collega’s van het Groot Omroepkoor in Amsterdam. Voor ons een mooie kans om het Te Deum van Bruckner uit te voeren met niemand minder dan Bernard Haitink. We kijken ernaar uit!”

Bernard Haitink

Hij wordt tot één van de topdirigenten van vandaag gerekend en is een Bruckneriaan pur sang: Bernard Haitink verdiende zijn sporen bij het Radio Filharmonisch Orkest, waarna hij ruim 25 jaar als chef-dirigent aan het roer stond van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hierna volgden aanstellingen aan de Royal Opera, London Philharmonic en Chicago Symphony Orchestra. Met zijn intense dirigeertstijl bekoort hij publiek en medemusici. Zo is ook Simon Rattle de ‘magic touch’ van Haitink niet ontgaan: volgens hem is aan de orkestklank altijd terug te horen wanneer de Nederlandse maestro zijn Berliner Philharmoniker heeft gedirigeerd.

LIVE: Luister & Kijk

Het concert op 27 februari is uitverkocht, maar voor diegenen die er niet bij kunnen zijn is er goed nieuws: het concert is live te beluisteren en te bekijken tijdens de NTR ZaterdagMatinee op Radio4 (Nederland)!

Uitvoerders

Bernard Haitink, dirigent | Sally Matthews, sopraan | Karen Cargill, mezzosopraan | Mark Padmore , tenor Gerd Grochowski, bas | Vlaams Radio Koor | Groot Omroepkoor | Radio Filharmonisch Orkest

Anton Bruckner – Te Deum
Anton Bruckner – Negende Symfonie in d, ‘dem lieben Gott’