22.12.2016

Start het nieuwe jaar met concertreeks 'Such is Time'

Herneming van 'Such is Time' na eerder succes in Leuven en Geel met de Letse cellist Kristaps Bergs, aanvoerder van Brussels Philharmonic.

Op 8 januari brengt het Vlaams Radio Koor de concertreeks ‘Such is Time’ naar Antwerpen en Tielen. Een programma waarin tijd en ruimte centraal staan: alleen muziek weet ze te overstijgen, het verleden naar vandaag te halen en het nu in perspectief te brengen.

Such is Time was eerder dit seizoen te horen in Leuven, waar het Vlaams Radio Koor in een uitverkochte Keizersberg het podium deelde met de vermaarde cellist Pieter Wispelwey. De Standaard schreef (op 19 september): “In John Taveners gebed Syvati liet hij [Wispelwey, red.] de oosterse melodie subtiel naar alle kanten zwenken, als een meditatieve verkenning van elke mogelijke schaduw die een enkele melodie op je gemoed kan werpen. Het koor […] zoemde, zong en galmde met passie door de Britse weemoed heen.”

Op 8 januari zal in Antwerpen en Tiel de Letse Kristaps Bergs, aanvoerder cello bij Brussels Philharmonic, de cellopartij op zich nemen:

“Ik kijk ontzettend uit naar mijn eerste samenwerking met het Vlaams Radio Koor. Ik geniet mateloos van de kracht van de menselijke stem, en de klank van de cello past daar prachtig bij. De werken van Britten en Tavener kende ik al, maar Miserere van Rudi Tas is een ware ontdekking voor mij. Na het beluisteren van zijn andere koorwerken moet ik zeggen dat ik erg onder de indruk ben.”

lees meer over Kristaps Bergs

Leidraad doorheen het programma is de Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams, gecomponeerd net na WOI, maar geënt op de oude Engelse polyfonie. En hoewel atheïst, wist Vaughan Williams het intense van de religieuze beleving helemaal te vatten. Het Miserere van de Vlaamse componist Rudi Tas verenigt respect voor de traditie met hedendaagse invloeden. Niet de katholieke maar wel de orthodoxe liturgie is wat John Tavener inspireerde voor Svyati: het moment van afscheid, waarop de kist gesloten wordt– het tijdelijke wordt het eeuwige.

info & tickets