Het Vlaams Radiokoor en Het Banket zetten samen met Wim Opbrouck het Requiem van Brahms in een nieuw daglicht.

Johannes Brahms is een icoon. Zeg Johannes, en je weet dat het om Brahms gaat. Maar hoe goed kennen we Brahms echt? Hoe dicht laat hij ons bij zich komen in zijn muziek?

De grote thema’s van deze klassieker, verdriet en hoop, worden universeel en tastbaar gemaakt: het wordt een nog menselijker requiem waarin herkenning, verbeelding en troost centraal staan. Brahms’ Ein Deutsches Requiem toont de 19de-eeuwse mens in zijn zoektocht naar verlossing bij verlies.

De 21ste-eeuwse versie van het Vlaams Radiokoor en Het Banket voert de zoekende en denkende mens van vandaag op: net zoals Brahms naar de juiste noten en melodieën zocht om een beetje troost en wat hoop te brengen in tijden van tegenslag, zo zoekt onze denkende mens de juiste woorden, de juiste lijnen, de juiste beelden om te troosten en te hopen.

Wim Opbrouck speelt die zoekende mens. Hij tekent zich een weg door de duisternis, op zoek naar verlichting en hoop - tot hij wordt meegenomen op de hemelse noten van Brahms en Schumann.

Programma

Johannes Brahms
Ein deutsches Requiem op.45 (Londoner Version)

Het Banket
concept, tekst & regie

hertaald requiem

Het Banket creëert voor deze uitvoering een hertaalde en meer universele tekst, die het geloof overstijgt en de mens nog meer op de voorgrond plaatst. Een nog menselijker requiem. Door te bouwen op het thema van transformatie – van graan naar oogst, van blad naar aarde, van het aardse naar het hiernamaals – neemt de nieuwe tekstbewerking heel wat motieven over uit het Bijbelse origineel, maar zet die in een ruimer perspectief, zodat een heel breed publiek zich hierin kan herkennen. Lees meer over de hertaling van Het Banket.

met de steun van Beside Tax Shelter en de Belgische Taxshelter

beluister de opname van het Vlaams Radiokoor:

ontdek meer

podcast

Bart Van Reyn over de kracht en ontroering van Brahms' Ein deutsches Requiem.

beluister de podcast

toelichting

De 'Londense' pianoversie van Ein deutsches Requiem is een zelfstandige, meer intieme compositie waarin de tekst en het koor prominent aanwezig zijn.

lees meer over het requiem

praktisch

🎫 TICKETS
€20 > €18

📍 Schouwburg Leuven
Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven

bereikbaarheid

koop tickets

lees ook